Over Ons

Wij zijn Erwin Hut en Carla Elzinga.
In 2014 kwamen wij voor het eerst het Tamworth varken tegen in het blad Seasons. Hierin stond Liz Shankland met haar varkens in Engeland.
Gezien we al enige ervaring hadden met varkens (Göttinger minivarkens), gingen we verder kijken. Deze prachtige rode varkens leken toch echt wel dé perfecte varkens voor ons! Een sterk oer-ras dat nog dicht bij zijn afkomst staat. Een varken dat het jaar rond buiten kan zijn en geen antibiotica nodig heeft om te overleven. Maar bovenal, een geweldig gezellig varken dat graag bij de mensen is.

Na een zoektocht zijn we in aanraking gekomen met mede Tamworth-boeren. Zij hadden hun bedrijfje al prachtig opgezet en dit diende voor ons als inspiratie. Na bijna 2 jaar voorbereiding hebben we sinds december 2015 dan onze eigen Tamworths. Al onze varkens zijn stamboek geregistreerd bij de British Pig Association. Meer hierover lees je op de pagina “Verantwoord fokken’.
Bovendien zijn we lid van de Tamworth Breeders Club, de rasvereniging in Engeland.
Het Tamworth varken is namelijk aangemerkt als ‘kwetsbaar’. Dit gezien zijn kleine aantal geregistreerde fokzeugen.

De varkens worden gehouden voor het vlees. Ten eerste omdat het Tamworth varken een heerlijk stuk vlees oplevert (wel degelijk anders dan ander varkensvlees), maar daarnaast ook omdat het verkopen van het vlees het houden van de varkens mogelijk maakt. Zonder de financiële middelen is het niet mogelijk ze te houden.
Daarentegen willen wij wel betaalbaar blijven voor alle liefhebbers.

Ten slotte willen we transparant zijn in wat we doen. Dit houdt in dat iedereen welkom is om eens bij onze varkens te kijken. Je kan met eigen ogen zien hoe ze genieten in de buitenlucht en wat ze te eten krijgen.
Bel/mail/whatsapp als je eens langs wilt komen! We vertellen je graag meer over deze prachtige dieren. En de Tamworth’s zijn ook blij om je te verwelkomen.

De naam
Vaak wordt ons gevraagd hoe we op de Engelse bedrijfsnaam zijn gekomen. Allereerst natuurlijk omdat het Engelse varkens zijn. Daarnaast benoemen we de karakteristieke lange snuit van deze varkens in onze bedrijfsnaam.

overons

Reageren is niet mogelijk