5 sterren varkensboer

We zijn door Stichting Varkens in Nood uitgeroepen tot 5 sterren varkensboer!

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Over de varkens
De varkens van de vijfsterren-varkensboeren kunnen hun dagen doorbrengen zoals ze dat het liefste doen: wroetend en op zoek naar eten, en lekker luierend in de modder of in de wei. Luieren in de modder doen ze vooral bij warm weer; omdat ze niet kunnen zweten, is dat dé manier om af te koelen. Bij sommige vijfsterren-varkensboeren is er een modderpoel op de boerderij, andere maken deze op de warme zomerdagen.

Wanneer een zeug zwanger is, maakt ze graag een nest voor haar biggen. Omdat de zeugen van een vijfsterrenboer ook rond de bevallingstijd vrij mogen rondscharrelen, kunnen ze hun biggen zelf verzorgen. Ze liggen samen in een lekker zacht nest. Wist je dat een big al binnen een week zindelijk is? Als varkens genoeg ruimte krijgen, doen ze hun behoefte nooit op de plek waar ze slapen en houden ze hun leefomgeving mooi schoon.

Als varkens een goed leven hebben en zich niet vervelen, kunnen ze hun mooie krulstaart behouden. Verveelde varkens gaan namelijk in elkaars staart bijten, wat maakt dat deze uit voorzorg gecoupeerd wordt. Dat zal bij de vijfsterrenboeren niet voorkomen! Ook hoeft er bijna nooit een dierenarts te komen; de varkens leven lekker in de buitenlucht, waar ze een natuurlijke weerstand opbouwen en veel minder kans lopen op besmettelijke ziektes en longproblemen. Bij voorkeur worden de biggen niet gecastreerd, maar als dat toch gedaan wordt, gebeurt het bij de vijfsterren-varkensboer onder verdoving. Omdat het allemaal kleinschalige bedrijven zijn – in omvang variërend van zo’n vier varkens tot enige honderden – heeft de boer tijd en aandacht voor alle dieren.

Over de boeren
De vijfsterren-varkensboeren bevinden zich in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, andere hebben een webwinkel. Als het vlees direct bij de boer gekocht wordt, profiteert iedereen: de klant betaalt een eerlijke prijs, de boer krijgt een eerlijk inkomen, het varken krijgt een eerlijk leven. Op deze manier kan de boer zijn werk blijven doen – of zelfs uitbreiden – en het goede voorbeeld geven aan andere varkenshouders. Zo kan het aantal vijfsterren-varkensboeren blijven groeien. Hebben we een vijfsterren-varkensboer die aan onze criteria voldoet gemist? Laat het ons weten!

(Bron: www.varkensinnood.nl)

 

 

Verantwoord Fokken
Onze varkens zijn stamboom geregistreerde Tamworth varkens.
Het registreren van deze varkens gebeurt bij de British Pig Association. (www.britishpigs.com)
De British Pig Association, in het kort BPA, houdt alle stamboeken bij van oude inheemse (Engelse) rassen. Deze registratie gaat terug tot 1884.

Daarnaast zijn we lid van de Tamworth Breeders Club. De Tamworth Breeders Club houdt ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in “Tamworth-land”
Daarnaast kunnen ze van grote hulp zijn bij het uitzoeken van stamboom gegevens.

Maar wat betekent dit nu voor de varkens van Long Snout Pork?
Wanneer we een nest biggen krijgen, zijn we verplicht dit te melden bij de BPA. Zowel vader als moeder moeten geregistreerde Tamworth’s zijn om een nest geregistreerde biggen op te leveren. De afkomst van de biggen is hierdoor volledig te herleiden.
Momenteel zijn er maar 200-300 geregistreerde Tamworth zeugen. Om het ras vrij van inteelt en daarmee gezond te houden, is het nodig de afkomst goed te checken.
Een varken zonder stamboom is voor ons een te groot risico; er is maar een klein aantal geregistreerde zeugen over waardoor de kans op familie-banden best groot is.

Long Snout Pork heeft inmiddels een eigen beer zelf opgehaald uit Engeland.
Onze beer Vincent heeft de stamboomnaam: Kerribella Yorkshireman 8
Onze fokzeugen hebben de volgende stamboomnamen:
Kerribella Rita 2 (Rita)
Royalorange Jacqueline 34 (Norma)
Royalorange Jacqueline 35 (Shelby)

In januari 2018 verwachten we onze eerste 2 nesten met biggen van Rita en Shelby.
Uit de combinatie van Rita en Vincent ontstaat hopelijk goed fokmateriaal voor andere Tamworth “boeren”.

 

Neem gerust contact met ons op bij vragen over biggen of het gebruiken van Vincent als fokbeer.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.